Gå til hovedindhold

Glæde, grin og smil: Seniorholdspil for alle

Seniorer får stor gevinst af at deltage i holdaktiviteter såsom floorball eller træning med bold. Vil du gå til holdspil, hvor alle kan være med? Se de ledige hold i Frederiksberg Kommune her.

Indhold

  "Det gode ved den måde, vi spiller holdspil på, er, at alle kan være med. Vi tilpasser niveauet, så det passer til dem, der kommer ind ad døren. Vi jubler og griner meget. Og dummer os indimellem, men det gør det kun sjovere."

  Sådan fortæller Kevin om de holdspilsaktiviteter, han deltog i til Frederiksberg Sundhedscenters Motionsdag for alle over 60 år, der foregik i Kedelhallen i slutningen af august.

  Her deltog et par hundrede glade seniorer, der kom for at møde de lokale foreninger og prøve nye aktiviteter.

  En anden deltager på dagen, Kaj, bakker op om, at holdspil gør en forskel for ham:

  ”Man glemmer alt det, der rumsterer, fordi man har den dér lille bold. Du opdager ikke, at du løber. Og så spiller man sammen som hold, og der er rigtig meget fællesskab.”

  Og netop holdspil er i fokus i øjeblikket på Frederiksberg. Forskning fra bl.a. Center for Holdspil og Sundhed viser nemlig, at der både er sociale, mentale og fysiske gevinster ved at dyrke holdspil. Det gælder selvfølgelig alle aldersgrupper, men i særlig grad seniorer kan have stor gavn af at bevæge sig i fællesskab med andre.

  Alle kan være med

  I Frederiksberg Kommune tilbyder flere foreninger holdspil, hvor barrieren er lav, så alle kan være med. Det er tilpassede aktiviteter som f.eks. floorball for begyndere og træning med bold, hvor f.eks. kronikere, diabetes- eller hjertepatienter får mulighed for at bevæge sig og opleve glæden og kammeratskabet i holdspillet. Samtidig er nogle af de fysiske gevinster et forbedret kredsløb, større styrke, og forbedring af hjernens sundhed og hukommelse.

  Har du, eller nogen du kender, lyst til at prøve tilpassede holdspil, så finder du vej til en gratis prøvetræning på følgende links:

  Fire aktører med holdspil for alle

  Frederiksberg Sundhedscenter står desuden bag en mere omfattende liste over motionstilbud til borgere, der har særlige udfordringer eller været igennem et forløb på sundhedscentret.

  Se motionslisten over træning med bold her

  Foto: Peter Ahm

  Hvad er tilpassede holdspil?

  Center for Holdspil og Sundhed (CHS) ved Københavns Universitet forsker i, hvordan tilpassede holdspil giver stærke, positive effekter på fysisk og mental sundhed.

  De tilpassede holdspil er kommunale sundhedstilbud i lokale idrætsforeninger, hvor borgere kan fortsætte i aktive fællesskaber efter endt forløb i et sundhedscenter. Kort sagt: Det er hold, hvor alle kan være med.

  CHS uddanner bl.a. personale på sundhedscentre i en lang række kommuner, så de er klar til at skabe gode rammer for holdspil, som tilbydes de borgere, der er i forløb på centret. CHS uddanner derudover også frivillige instruktører i foreninger, så de lettere kan tilpasse aktiviteter fra netop sundhedscentrets forløb til idrætsforeningens motionshold.